Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking: Waarom zou je geloven?

op 01/10/2016

Een tijdje geleden gaf ik al eens aan de overdenkingen op zaterdag voort te willen zetten. Vanaf vandaag zal je de overdenkingen weer terug kunnen vinden op mijn blog. Echter, ik ga het nu echt op “eigen kracht” doen. Ik laat me in een overdenking nu wel inspireren door de aanhef die boven de Weekbrief van het Apostolisch Genootschap staat. De werkelijke overdenking schrijf ik verder wel compleet uit mezelf, zonder dingen daaruit aan te halen, wat ik voorheen wel deed.

Geloof in een ander

Geloven. Het is misschien een groot woord. Maar ik denk dat geloven belangrijk is. Waar je dan ook in gelooft. Of je nou gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde, of dat je gelooft in de goedheid van ieder mens. Geloven in iets is het hebben van een houvast. Het hebben van vertrouwen. Ik denk dan ook dat geloof en vertrouwen niet zonder elkaar kunnen. Immers, als je in een relatie iemand vertrouwd, dan geloof je dat die persoon eerlijk tegen jou is. En als je geloofd dat iemand de waarheid spreekt, dan vertrouw je er ook op dat dat ook de waarheid is. Hierbij gaat het dan natuurlijk met name om het geloven in een ander.

Geloof in jezelf

Maar geloven in een ander is misschien iets wat pas echt kan op het moment dat je gelooft in jezelf. En dat is iets wat misschien wel heel erg moeilijk is. Al klinkt het misschien heel makkelijk. Ik geloof ook niet altijd in mezelf. En dat maakt de omgang met anderen soms ook moeilijk. Want als je in een nieuwe situatie komt en je vertrouwt er niet op dat jij dat aankan, hoe kan je er dan op vertrouwen dat een ander dat automatisch wel kan? Of kan je dan beter zeggen “hoe kan je dan geloven dat een ander wel vertrouwen in jou heeft?” Misschien dat geloven in jezelf dan ook wel maakt dat jij de mening of houding van iemand anders verkeerd interpreteert.

board-928386_640

Geloof in “iets”

Goed, geloven in jezelf en geloven in een ander is belangrijk. Maar hoe zorg je dat dat gaat lukken? Misschien helpt het om te geloven in iets. En wat dat iets dan mag zijn, dat is natuurlijk geheel aan jezelf. Ik heb natuurlijk al wel vaker aangekaart op mijn blog dat ik Apostolisch ben. Binnen het Apostolisch Genootschap werken we aan het  “in liefde werken aan een menswaardige wereld.” Een hele mond vol. Maar hoe doe ik dat dan? Hoe weet ik hoe dat moet? Daarvoor krijgen wij bijna wekelijks een Weekbrief thuisgestuurd. En tijdens de Eredienst op zondag worden wij weer bepaald bij wat we willen en kan je geïnspireerd raken om op een andere manier iets te bewerkstelligen. Waar geloven wij dan in? Wij geloven in de kracht van de ontmoeting en het mooie in ieder mens. Op mijn beurt geloof ik dat ieder mens iets moois in zich heeft en dat ieder mens het vermogen heeft om in zichzelf of de ander te geloven. En ik geloof dat wanneer je dat kunt zeggen, je ook mag geloven dat jij er zelf mag zijn.

Waarom?

Maar waarom zou je geloof willen hebben? Het helpt mij om mezelf een beetje zekerder te voelen. Het idee te hebben dat ik terug kan vallen op iets waar ik me prettig voel en waarvan ik weet dat ik daar mezelf kan en mag zijn. Ook al ga ik dan niet altijd naar het gebouw, er zijn genoeg andere manieren om toch het gevoel van zelfvertrouwen en het terugkrijgen van het geloof in mezelf en de ander te bereiken. Het helpt mij ook met het vinden van antwoorden op, voor mij belangrijke, levensvragen en het houden van vertrouwen in dingen als iets even tegen zit.

Hoe makkelijk is het voor jou om te geloven in jezelf of een ander?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: