Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking: Onze apostolische muziekcultuur

op 29/10/2016

Onze apostolische muziekcultuur, dat staat boven de Weekbrief voor deze week. Maar wat kan ik hier nou mee op mijn blog? Ik vond het best even een lastige. En toch ga ik proberen iets met de kop boven de Weekbrief te doen. Ik heb besloten te kijken naar et begrip muziekcultuur in het algemeen. Als hoofd iets dan tenminste.

Muziekcultuur

Wanneer spreek je van een muziekcultuur? Misschien is het handig om dan eerst de definitie van cultuur duidelijk te krijgen. Daarom heb ik die even opgezocht:

Cultuur omvat de gewoonten en gebruiken waarover een volk in het land zelf beschikt of die een volk meeneemt uit het land van herkomst. Hieronder vallen onder andere het geheel van normen en waarden, de voeding, eetgewoonten, kleding, godsdienst en muziek en dans.

Een cultuur zegt dus iets over een groep mensen. Een groep mensen die allemaal dezelfde gewoonten en gebruiken vanuit bijvoorbeeld hun opvoeding mee hebben gekregen.  Een muziekcultuur zou je dan dus kunnen benoemen als de soort muziek die bij een groep hoort. Denk bijvoorbeeld aan de country muziek, die is ontstaan op het platteland in het zuiden van Amerika. De blues is ontstaan in Zuid-Amerika doordat slaven uit Afrika die daar werkten muziek maakten. Muziek was voor hen een manier om de pijn van onder andere het werken te verzachten.

Mijn muziekcultuur

In wat voor muziekcultuur ben ik dan opgegroeid? Je zou kunnen zeggen dat ik ben opgegroeid in de Nederlandse muziekcultuur. Waarin Nederlandstalige muziek belangrijk is. En misschien is dat ook zo. Veel Nederlandstalige nummers kan ik als ik ze hoor meezingen, zonder dat ik me er eigenlijk bewust van ben dat ik ze ken. En toch is dat niet helemaal mijn muziekcultuur denk ik.

Ik denk dat iedereen ook zijn eigen muziekcultuur maakt in zijn leven. Misschien dat een typische muziekcultuur wel ontstaat door de herkenning die je vindt in muziek wat je hoort. Door herinneringen de je aan bepaalde liederen hebt, gedachten die in je opkomen bij het horen van muziek en noem maar op. Neem bijvoorbeeld het Oostenrijks volkslied. Ik weet nog wel dat Emese Hunyady ooit eens een Olympische titel won. Zij is van oorsprong een Hongaarse, maar door haar huwelijk met een Oostenrijker kreeg zij de Oostenrijkse nationaliteit. Na het winnen van een Olympische titel volgt natuurlijk de huldiging met het volkslied.  Bij het horen van dat volkslied van Oostenrijk keek ik mijn vader aan en zei: “Papa, dat liedje zingen wij toch ook in de dienst?” Waarop mijn vader begon te lachen en mij vertelde dat wij inderdaad een lied in de bundel hebben staan die dezelfde melodie heeft als het Oostenrijks volkslied, maar dat ze toch verschillend zijn. En toch denk ik nog altijd bij het horen van het Oostenrijks volkslied aan dat lied in onze bundel. Want dat lied in de bundel komt uit mijn cultuur.

Hoe zou jij jouw muziekcultuur omschrijven?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: