Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking: Samen zingen, samen leven

op 05/11/2016

Muziek verbindt. Een gezegde dat klopt. Immers, zijn het niet altijd dezelfde liederen die je, waar ter wereld ook, bijvoorbeeld hoort in een voetbalstadion? Het “you’ll never walk alone” is daar misschien wel het meest gezongen lied. Maar niet alle muziek zal verbinden. En toch kan je samen zingen en samen leven. Maar hoe dan?

Samen leven

Het lijkt zo simpel. Je leeft op deze aarde en dat doen meer mensen, dus leef je samen. Heel simpel. Maar toch ook soms zo moeilijk. Want jij leeft op jouw plaats, ik leef op mijn plaats. Maar als wij elkaar tegen komen, dan moet je een plaats delen. En ook dan leef je samen en moet je op een goede manier eruit zien te komen. Dan is het mooi als er iets is wat verbindt. Een hobby, een afspraak, een attractie, noem het maar op. Of wanneer je bij elkaar gekomen bent omdat een bepaalde levenswijze of denkwijze je verbindt. Maar wat nou als de denkwijze van de ander haaks staat op die van jou, en je bent toch op dezelfde plaats? Dan kan je elkaar natuurlijk in de haren vliegen en vechten tot je erbij neervalt. Maar je kunt ook een gesprek aangaan en kijken of er in beide denkwijzen niet TOCH iets is wat verbindt. Al is het maar een verlangen naar iets bijvoorbeeld.

Samen zingen

Muziek kan dus een verbindende factor zijn zoals ik in de inleiding van dit artikel al schreef. En niet alleen in een voetbal stadion of wat voor stadion dan ook. Nee, ook daarbuiten kan muziek een verbindende factor zijn. Bij het overlijden van grote popsterren zie je vaak automatisch plaatsen ontstaan waar mensen heen komen om te rouwen. En vaak wordt daar dan ook spontaan gezongen. Misschien om troost te vinden. Om troost te geven. Of gewoon om te herdenken. Na een grote ramp vinden mensen vaak troost in het samen zingen van hun volkslied. Dat kan ook weer meerdere redenen hebben. Misschien dat mensen dit zingen omdat ze hun emoties een plek willen geven. Of omdat ze echt verbinding zoeken met mensen. Of omdat ze willen laten weten dat niets of niemand hun land kapot kan maken. Een lied kan daarom verbinden in boosheid, angst, blijheid, verdriet en zoveel meer.

Op welke momenten kon jij troost halen uit muziek of samen zingen? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Uitgelichte afbeelding: EtoileArk via Shutterstock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: