Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking: Aandachtig luisteren

op 12/11/2016

Luisteren. Dat kunnen we allemaal wel. Toch? Goed, af en toe zijn we misschien wel eens Oost-Indisch doof, maar dat hoort denk ik ook wel een beetje bij mensen. Je wilt soms bepaalde dingen gewoon niet horen. Zo wil ik als postbezorger bijvoorbeeld liever niet horen dat het gaat regenen of sneeuwen. Maar hoe kan je nou aandachtig luisteren?

Luisteren

Luisteren is natuurlijk heel belangrijk in het contact met de ander. Zelfs als je niet kunt horen, kan je nog wel luisteren. Want ook bij gebarentaal is het zo dat je naar elkaar kunt luisteren. Door zelf dan stil te zijn en te kijken naar wat een ander zegt met zijn of haar handen. Althans, dat denk ik dan dat het zo gaat. Als wij naar de ander luisteren zijn we stil. Alleen of de boodschap van de persoon die wat zegt over komt, dat is een tweede. Je moet wel willen luisteren naar de ander. En dan is het ook wel fijn om daar ook een actieve houding bij te hebben zodat je ook aandacht hebt voor de ander.

Aandacht

Maar hoe heb je nou aandacht voor de ander als die jou wat wil vertellen? Tegenwoordig leven we in een wereld waarin de mobiele telefoon bijna een hoofdrol lijkt te spelen. Ik zie het dan ook vaak gebeuren dat mensen met elkaar in gesprek zijn en de telefoon tussen hen in zit. De een vertelt dan iets tegen de ander die op zijn of haar telefoon bezig is. En ik vraag me dan altijd af of de luisteraar wel alles hoort wat er gezegd wordt. Hier thuis gebeurt dat ook. Soms gebeurt het dat ik Daphne wat vertel en zij een spelletje bijwerkt op haar telefoon. Ik vraag me dan af of ze alles wel hoort. Maar even later kan ze me dan veilloos vertellen wat ik gezegd heb. Heel irritant is dat af en toe, want ik heb dan niet het idee serieus genomen te worden.

Aandachtig luisteren

Wat is er dan nodig om echt aandachtig te kunnen luisteren? Ik denk dat het gewoon goed is om dan in elk geval de telefoon weg te leggen. Ergens waar je niet zomaar bijkomt, waardoor je ook niet in de verleiding kunt komen om hem te pakken als er een berichtje binnenkomt. Zo kan je elkaar in elk geval aankijken tijdens een gesprek. Ook een actieve houding helpt bij het aandachtig luisteren. Dus niet onderuit gezakt gaan zitten, maar rechtop en elkaar aankijkend. Dat kan al heel veel betekenen voor een ander. Het geeft aan dat je aandacht hebt voor de ander.

Betrap jij je er wel eens op dat je niet aandachtig luistert? En hoe ga je daar dan mee om? Laat het me weten in een reactie.

Uitgelichte afbeelding: Champion studio via Shutterstock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: