Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking: Op weg naar één wereld

op 19/11/2016

Op weg naar één wereld. Dat lijkt een droom die te mooi is om waar te zijn. Maar ook een droom waar je zelf in elk geval aan kunt werken. Alleen hoe dan? Want in een wereld die regelmatig bezaaid lijkt te zijn met geweld, verdriet en pijn is het toch lastig om naar de mooie kant van de wereld te kijken?

Één wereld

Ja, er is inderdaad maar één wereld. Althans, in het heelal zijn misschien wel meer werelden, maar daar is nog niet van aangetoond dat daar ook concreet leven is of kan zijn. Wel wordt er natuurlijk steeds meer over ontdekt. Maar goed, wij leven in één wereld. En die ene wereld is van ons allemaal. Van jou, van mij, van al die miljarden andere mensen, van alle dieren die hier rondlopen, vliegen, zwemmen, van de bomen, de planten. De wereld is van alles wat hier op de wereld te vinden is zou je kunnen zeggen. En daar moeten we zuinig op zijn.

Geweld

Soms echter lijkt het wel alsof de wereld bezaaid is met geweld. Waarin terroristen mensen willens en wetens hun leven willen ontnemen. Waarin strijden gestreden worden waarvan ik me soms wel afvraag “waarom is dat toch allemaal begonnen?” Dat is natuurlijk niet iets van deze tijd alleen. Strijd en geweld was er altijd en zal er waarschijnlijk ook altijd blijven. Maar het lijkt soms wel alsof het tegenwoordig allemaal zo is toegenomen. Ik heb soms het idee dat mensen kwaad met kwaad willen vergelden. En dat kan natuurlijk nooit een oplossing zijn.

Meningen

Iedereen heeft het recht een eigen mening te hebben en die te uitten. Althans, in ons land. Want er zijn landen waar vrijheid van meningsuiting niet zo vanzelfsprekend is. Maar wat nou als jouw mening indruist tegen die van talloze anderen om je heen? Hoe ga je dat dan oplossen? Kies je voor geweld of toch liever een demonstratie om je punt te maken? Kies je voor de dialoog of houd je jouw mening maar voor jezelf? Geweld is denk ik nooit een manier om iets op te lossen. Met een demonstratie vraag je zeer zeker aandacht voor je mening, maar daar blijft het veelal denk ik ook bij. Jouw mening voor jezelf houden (iets waar ik heel goed in ben overigens) is natuurlijk ook niet de meest geweldige oplossing. Nee, ik denk dat de dialoog aangaan dan toch echt de beste oplossing zal zijn om een conflict of verschil van mening op te lossen.

Respect

Ik denk dat alles valt of staat met respect. Respect hebben voor elkaar, respect hebben voor de natuur. Respect hebben voor het feit dat jij anders bent dan ik, dat een ander ook een andere mening kan hebben. En als je dat respecteert en de dialoog aan wilt gaan met die ander, dan denk ik dat de wereld vanzelf een stukje harmonieuzer gaat worden. En als mij dat lukt met jou, en jou met je buurman, en die buurman met… Nou ja, je begrijpt me denk ik wel. Als dat lukt, dan wordt vanzelf het cirkeltje rond en kunnen we echt samen leven op één wereld.

Uitgelichte afbeelding: Little Perfect Stock via Shutterstock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: