Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Wat eet… Leonie Jansen

op 25/11/2016

Vandaag geef ik op mijn blog het woord aan Leonie, waarin zij gaat vertellen over haar eetgewoonten in combinatie met haar leefstijl. En natuurlijk deelt ook zij een favoriet gerecht met je.

Vertel eens iets over jezelf?

Ik ben Leonie Jansen. Ik werk bij een PR bureau en heb daarnaast sinds een maand of 4 mijn eigen blog. Deze heet keurmerk Jansen. Voor een groot deel gaat deze blog over eten, en dan specifiek over tarwevrije (en daardoor vaak glutenvrije) en koemelkvrije alternatieven. Daarbij post ik ook allerlei andere dingen die me opvallen in mijn eigen leven. Van DIY projectjes, tot Netflix toppers en leuke uitspraken van mijn twee mini-Jansens.

Leonie

Vind jij dat je een gezonde levensstijl hebt?

In ieder geval niet ongezond, het zou wel gezonder kunnen. Mijn reden om tarwevrij en koemelkvrij te eten heeft ermee te maken dat ik o.a. psoriasis heb. Dmv bioresonantie kwam ik erachter welke voedingsmiddelen een trigger zijn hiervoor. Daardoor eet ik nu geen tarwe meer (wel spelt), geen koemelk maar bijvoorbeeld ook vrijwel geen appels, pinda’s en varkensvlees. Ik voel me hierdoor zo;n stuk beter en mijn “eczeem” is zoveel minder dat het me niet zoveel moeite kost. Maar ja, ik houd nog steeds van taart en friet ;-).

Wat is je lievelingseten?

Dat verschilt per dag. De ene dag sushi, de andere dag een lekkere wrap met kip & mango, maar soms heb je ook gewoon McDonalds nodig…

Wat lust je juist helemaal niet?

Boerenkool. Dat vind ik zo ontzettend vies, als kind al. En daarnaast maak je me ook niet blij met een plak of stukje kaas (tegenwoordig schapenkaas). Kaas lust ik alleen op de pasta of in gesmolten vorm.

Wat is jouw “guilty pleasure” wat eten betreft?

Friet met mayonaise en appelmoes tegelijk… Ik ken eigenlijk niemand die dat ook lekker vindt en eigenlijk mag ik ook geen appel meer. Maar heel soms smokkel ik….

Hoe belangrijk is gezond eten voor jou?

Ik vind gezond eten belangrijk, maar denk ook dat dit niet betekent dat je allerlei zaden, boerenkool shakes of havermouttaart moet gaan eten. Gewoon 3 x per dag een maaltijd, af en toe een tussendoortje en opletten met suiker en vet. En variatie. Ik denk dat dat gezond “genoeg” is.

Heb jij een bepaald dieet of een bepaald eetpatroon wegens bijvoorbeeld een religie?

Nee

Hoeveel snoep jij gemiddeld per week?

Qua echt “snoep” eet ik eigenlijk bijna niets. Veel snoep bevat tarwe dus dat gaat al niet. Wel snoep ik elke dag met een koek(je). En die probeer ik dan ook zo lekker mogelijk te maken (dat zie je wel op mijn instagram pagina ;-).

Laat jij je beïnvloeden door de media wat betreft wat je wel en niet eet?

Niet in mijn keuze (of noodzaak, hoe je het wilt zien) om tarwevrij en koemelkvrij te eten. Wel haal ik uit de (social) media enorm veel tips en inspiratie om gerechten aan te passen of vervangen.

Gooi jij tijdens je vakantie alle remmen los of let je ook dan nog op wat je eet?

Op vakantie eet ik eigenlijk hetzelfde als thuis. Ik denk vooral omdat we met 2 kinderen op vakantie gaan en die wil ik ook bijbrengen dat een vakantie leuk is voor andere dingen dan veel eten. Wel gaan we veel uit eten, dus dat betekent wel wat vaker frietjes bijvoorbeeld. Wel eten we dan meestal alleen een hoofdgerecht. En om eerlijk te zijn houd ik me thuis ook niet altijd heel erg in…

Wat zou je graag nog eens willen eten dat je nog nooit geproefd hebt?

Hmm, zo experimenteel ben ik helaas niet. Bij de eetproef van Expeditie Robinson ga ik al bijna over mijn nek. We hebben 1 x bij de Librije gegeten en dat was fan-tas-tisch. Ik wil (en ga) zeker nog wel eens naar een 3-sterren restaurant.

Hoe vaak ga je uit eten en waar ga je dan het liefste naar toe?

Ik ga nu 1 tot 2 keer per maand uit eten. Naar heel diverse dingen. Van sushi, tot bistro en pannenkoeken. Het allerliefst ga ik samen met mijn man naar een heel goed restaurant (hoeft niet een sterrenzaak te zijn, maar wel dat genre), en dan genieten we de hele avond van het eten en de wijnen.

Wat is je favoriete recept?

Het meest trots tot nu toe ben ik op mijn glutenvrije en melkvrije ananas bavarois taart. Deze maakte ik met een heel oud recept van Libelle als basis. Dat recept van een charlotte russe is al jaren ons kerstdessert in de familie. En op deze manier kunnen we het ook met verjaardagen eten 😉

Ingredienten:
  • 200 gram glutenvrije koekjes (bijv. Verkade Oaties)
  • 75 gram plantaardige boter
  • Eetlepel water
  • 11 blaadjes gelantine
  • 1/2 liter blik ananas (en evt een klein blikje ananas voor extra garnering)
  • 75 gram suiker
  • 3 dl soja slagroom
  • 2 eieren (alleen het eiwit)
  • Voor de gelei: Zakje Taartina van dr Oetker en suiker.
Werkwijze:
  • Bekleed de springvorm (24 cm doorsnede) met bakpapier.
  • Week de gelatine blaadjes in koud water.
  • Maal de koekjes in een keukenmachine heel fijn.
  • Doe de boter in een (steel)pan en laat deze smelten. Voeg 1 eetlepel water en de koek kruimels toe. Even goed roeren.
  • Stort het koekmengsel in de springvorm. Verdeel het met een lepel en druk het daarmee ook stevig aan. Zet weg in de koelkast.
  • Laat het grote blik ananas uitlekken boven een pan en zet de uitlekte ananas nog even weg. Breng het sap aan de kook, samen met de suiker. Zodra het kookt haal je het van de warmtebron af.
  • Knijp dan beetje voor beetje de gelatine uit en voeg deze al roerend toe aan het warme ananas-suiker mengsel. Laat dit mengel afkoelen (ik giet het daarvoor altijd over in een andere kom), wel af en toe blijven roeren. Het moet een handwarme lobbige sap zijn voordat je het verder gebruikt.
  • Splits de eieren en klop met een mixer de twee eiwitten stijf (in een vetvrije, grote, kom!).
  • Mix in een andere vetvrije kom de slagroom stijf.
  • Pureer 5 ananas schijven heel fijn met een staafmixer.
  • Neem de kom met de eiwitten. Leg hierop de slagroom, daarop het sap met de gelatine, en tot slot de gepureerde ananas. Meng dit met een spatel door elkaar (goed over de bodem van de kom zodat al het sap goed mengt). Het hoeft hierbij overigens geen egaal mengsel te worden.
  • Schenk het mengsel op de koude taartbodem in de springvorm en laat het een flinke tijd opstijven in de koelkast (zeker een uur of 4).
  • Snijd de overgebleven ananas in kleine stukjes en leg deze op de taart.
  • Maak een gelei om ervoor de zorgen dat de ananas niet uitdroogt en op zijn plek blijft liggen. Er zijn heel veel mogelijkheden voor het maken van gelei. Het meest makkelijk is hiervoor een zakje poeder te kopen (bijv dr Oetker). Breng daarvoor 2 eetlepels water aan de kook met 2 eetlepels suiker. Even af laten koelen en vervolgens met een kwastje uitsmeren over de ananas.
  • Laat de taart met de gelei nog even afkoelen in de koelkast en genieten maar!

Dankwoord aan Leonie:

Leonie, dank je wel voor het beantwoorden van de vragen. Ik moet heel eerlijk zijn, de taart van jouw recept ken ik niet en een taart met ananas heb ik nog nooit gehad, maar het klinkt wel heel erg lekker. Dus misschien ga ik hem binnenkort wel eens maken.

Wil jij ook meedoen met deze rubriek? Aarzel dan niet en stuur mij een mailtje, laat een reactie achter op dit bericht of stuur me een PB met je mail adres en ik stuur jou de vragen toe.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: