Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Tips voor verzenden van post

op 30/01/2017

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn, ik werk in het dagelijks leven als postbezorger. Regelmatig krijg ik op straat een vraag zoals: “Als ik vandaag een kaart naar Assen op de brievenbus gooi, wanneer komt hij dan aan?” Mijn antwoord is dan standaard: “Dan zou hij in principe gewoon morgen aan moeten komen.” Enige uitzondering die ik geef is als men mij dit op een zaterdag vraagt, want op zondag en maandag bezorgen wij immers niet. Maar hoe kan je er nou voor zorgen dat de kans dat jouw poststuk ook werkelijk binnen 24 uur bezorgd wordt vergroten? Ik geef je enkele tips.

Voldoende frankeren

Ja, dit is natuurlijk een voor de hand liggende, maar voldoende frankeren voorkomt onnodige vertragingen in de postverwerking. In principe wordt er wel gewoon naar gestreefd om niet voldoende gefrankeerde poststukken tijdig te bezorgen, maar het kan zijn dat dit langer duurt. Op de site van PostNL kan je een overzicht zien van de momenteel geldende tarieven. De prijs van een postzegel is momenteel € 0.78. Maar heb je nog zegels liggen met een 1 waardering op de zegel? Dan zijn die gewoon geldig ook al heb je die eerder gekocht. Dus voor de verhoging van postzegels is het vaak verstandig als je post wilt versturen om die al in huis te halen 😉

Daarnaast kan je uiteraard ook naar een PostNL punt bij jou in de buurt. Daar kunnen ze op een speciale weegschaal het poststuk wegen en betaal je altijd de juiste frankering. Liever thuis wegen? Een keukenweegschaal werkt net zo goed. Die gebruik ik zelf vaak als ik twijfel over het aantal zegels. Maar een PostNL punt is natuurlijk ook een optie. Nog een optie is om een zogenoemde frankeercode te kopen op de site van PostNL. Dat is een code bestaand uit 9 letters en/of cijfers die aangemaakt wordt voor jouw poststuk. Deze print je uit of je schrijft hem over en je kunt je zending op de bus doen. Hierbij moet je er uiteraard wel weer op letten dat je voldoende gefrankeerd hebt (oftewel ingevuld hebt op de site).

Enveloppe dichtplakken

Geen verplichting, maar wel heel handig, plak je enveloppe dicht. Of door hem dicht te likken, of gewoon heel simpel een stukje plakband op de enveloppe. Zo voorkom je dat je kaart uit de enveloppe kan vallen, je voorkomt tegelijkertijd ook dat andere kaarten bij jouw zending in kunnen schuiven. Vooral in de kerstperiode zie ik dit regelmatig gebeuren namelijk.

Afmetingen

Let ook op de afmetingen van je zending. Dit voorkomt ergernis van de postbezorger (voor jou natuurlijk niet super belangrijk) maar ook het eventueel dubbelklappen van een zending om deze toch in een brievenbus te krijgen als de ontvanger niet thuis is. Soms heb je namelijk, vooral in oudere woningen, een ingebouwde stenen brievenbus. En deze busjes zijn gemaakt op de standaard enveloppen zoals je die bijvoorbeeld van je ziektekosten verzekering krijgt, maar zeker niet op alle tegenwoordig geldende standaard afmetingen. Overigens, een gewone kaart moet daar altijd wel inpassen hoor. De geldende afmetingen zijn momenteel in elk geval:

 

  • Maximum formaat: 38 x 26,5 x 3,2 cm
  • Minimum formaat: 14 x 9 cm
  • Maximum gewicht: 2 kg

Waarom staat het minimum formaat ook gemeld? Omdat zendingen kleiner dan dit (zoals we vaak in de kerstperiode bijvoorbeeld zien) zoek kunnen raken in de sorteermachines. Gewoon een voorzorgsmaatregel dus.

Retouradres

Last but not least, zorg voor een retouradres op je envelop. Binnen Nederland kan je volstaan met je postcode en huisnummer, mocht je zending dan retour gestuurd moeten worden, om welke reden dan ook, dan kan de bezorger hem in elk geval retour sturen. Stuur je iets naar het buitenland, dan is het wel verstandig om je hele adres op te schrijven. Immers, in Amerika kent men ons postcode systeem waarschijnlijk niet. En overbodig om te melden denk ik, maar controleer ook het adres van de ontvanger of alles hierop staat voor je hem post. Vooral postcode en huisnummer. Liefst ook achternaam, mocht een nummer dan niet kloppen, kan de vaste bezorger dit wellicht alsnog goed bezorgen.

Kende je deze tips al voor het verzenden van post? Stuur je überhaupt nog kaarten? Ik ben benieuwd naar je reactie.

 


One response to “Tips voor verzenden van post

  1. Vlijtig Liesje schreef:

    Ik stuur zelden tot nooit kaarten, maar dat ligt aan mij. Ik ben een beetje laks op dit gebied, en vind het al snel een gedoe.

    Maar het plezier van een kaartje herken ik zeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: