Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Persoonlijk: ik heb een eetstoornis

op 13/02/2017

Ik heb er een tijdje tegenaan zitten hikken, maar na toch wel aardig wat positieve reacties op mijn artikel over mijn sociale angststoornis heb ik toch besloten nog wat meer van mezelf bloot te geven. Waarom? Omdat het deel van mijn leven is. En omdat ik actief bezig ben dit aan te pakken. Daarom vandaag weer een persoonlijk artikel over mij.

Ik heb een eetstoornis

Ja, ik heb een eetstoornis. Eind vorig jaar zijn wij naar een informatie avond geweest van een instantie die de oorzaak van een eetstoornis behandelen. Daar werd een vragenlijst getoond over eten, emoties en dergelijke. Wanneer op je (bijna) alle vragen “ja” kon antwoorden, dan moest je toch even bij jezelf gaan stilstaan of je niet toevallig een eetstoornis had. Ik besloot me aan te melden voor een intake om te kijken of er inderdaad sprake zou zijn bij mij van een eetstoornis, welke dat dan zou zijn en of men mij zou kunnen helpen dit aan te pakken. De intake duurde ruim vier uur en daarna kreeg ik te horen dat er inderdaad een vermoeden was van een eetstoornis. Daarnaast waren er ook symptomen gevonden van een sociale angststoornis en een depressieve stoornis. Over deze laatste schrijf ik nog een apart artikel. Ook al kon ik bij die informatie avond op één vraag na alle vragen met “ja” beantwoorden, toch was het raar om te horen dat er sprake was van een eetstoornis.

Eetstoornis NAO

Bij mij werd de eetstoornis NAO vastgesteld. Dit is misschien niet de meest bekende vorm van een eetstoornis, maar wel de meest voorkomende.

Voorbeelden van een Eetstoonis NAO zijn eetbuien waarbij niet altijd gebraakt wordt of geen echte eetbuien maar wel de hele dag door veel eten (grazen). Net als bij Binge Eating Disorder (BED) is er sprake van eetgestoord gedrag met als resultaat een toename van gewicht.

Oorzaken en gevolgen:

In het geval van een Eetstoornis NAO is er sprake van een psychisch probleem. Je eetgedrag hoeft niet altijd heel opvallend anders te zijn, maar het is wel verstoord. Je gevoel voor honger en verzadiging is meestal verstoord. Door middel van lijnpogingen kun je je gewicht een periode omlaag brengen. Maar doordat het onderliggende, psychische, probleem met een lijnpoging niet wordt aangepakt, stijgt het gewicht elke keer weer opnieuw. Omdat je niet altijd hele grote hoeveelheden in korte tijd eet (zoals bij Binge Eating Disorder), hoeft je eetgedrag niet altijd tot directe problemen te leiden. Je kunt je eetgedrag bijvoorbeeld wat verhullen onder de noemer van een Bourgondische levensstijl. Een andere mogelijkheid is dat eten is verbonden aan bepaalde handelingen waar anderen niks van weten of niet zo snel een oordeel over hebben (bijvoorbeeld in de auto altijd een zak drop binnen handbereik). Tegelijkertijd weet je meestal zelf ook wel dat je te veel eet en moeite hebt om dat te begrenzen.

Foto:  via Shutterstock

Mijn eetgedrag

Mijn eetgedrag is vooral verstoord. Ik had echt geen schema wat eten betreft en wist ook echt niet hoe dit op een goede manier te doen. Ik sta natuurlijk ’s morgens rond 4 uur op voor de krant, maar ontbijten deed ik pas rond half 8. Soms zelfs nog later, afhankelijk van wat ik nog moest doen in de ochtend. Bijvoorbeeld Bjarne klaar maken voor de peuterspeelzaal. De rest van de dag was er verder ook nooit een patroon te herkennen in mijn eetgedrag. Je leest al, ik zeg bewust was. Ik heb namelijk inmiddels een persoonlijk voedingsschema. Nou ja, eigenlijk heb ik er drie voor de verschillende dagindelingen die ik in een week heb. Makkelijk? Nee, lang niet altijd. Ik moet mijn weg er nog echt een beetje in vinden. Maar het is een leidraad. Het lastigst vind ik het om mijn eetgedrag in goede banen te leiden als een dag plotseling anders loopt. En ja, ik ben ook zo’n eter die haar eetgedrag altijd een Bourgondische stijl noemde. Maar dat is het natuurlijk niet. De oorzaak van mijn eetstoornis? Die zal verband houden met de oorzaak van mijn sociale angststoornis. Namelijk een negatief zelfbeeld, niet voor mezelf op durven/kunnen komen en moeite hebben met emoties. Ik vind het dan bijvoorbeeld heel moeilijk om troost te zoeken of te vinden, behalve in eten. En ook dit ga ik dus te lijf samen met een team van specialisten, namelijk een psycholoog, bewegingstherapeut, voedingsdeskundige en een arts en verpleegkundige. En ik ga dit winnen!!!

Uitgelichte afbeelding: Jacek Dudzinski via Shutterstock

4 responses to “Persoonlijk: ik heb een eetstoornis

  1. Jenn schreef:

    Slik… wat je schrijft is eigenlijk best herkenbaar… hoewel ik bij mezelf nooit gedacht heb aan een eetstoornis, want ja, dat is toch jezelf uithongeren, of overgeven? Maar niet dus… ik ga me hier toch eens in verdiepen denk ik.
    Goed dat je hiermee aan de slag gaat, heel veel succes!

  2. […] reden dat ik hier aandacht aan besteed op mijn blog namelijk. Vorige week schreef ik al over mijn eetstoornis en daarvoor schreef ik al over mijn sociale angststoornis. In het artikel over mijn eetstoornis […]

  3. […] gaat eten dan nodig is. Dat ze steeds meer over haar eetgrens heen gaat. Misschien zelfs ooit een eetstoornis ontwikkelt. En dat wil ik natuurlijk niet. Benjamin ook niet trouwens hoor. Net als ik wil hij het […]

  4. […] schreef onder andere over mijn eetstoornis. Daarin schreef ik onder andere dat mijn eetpatroon enorm verstoord was. Doordat ik gewoon […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: