Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Dysthymie, wat is het?

op 20/02/2017

Dysthymie of ook wel een dysthyme stoornis. Wat is dat nou precies? Hoe ontstaat het, is het te herkennen? Ik ga vandaag dieper op deze stoornis in en probeer je daar wat uitleg over te geven. En waarom? Tja, omdat ik onder andere vind dat psychische aandoeningen gewoon uit de taboe sfeer moeten komen.

Wat is dysthymie?

De dysthyme stoornis of dysthymie is een psychische aandoening, een chronische en een lichtere vorm van depressie die zich kenmerkt door een gebrek aan plezier en genoegen in het leven. Deze stoornis gaat meestal gepaard met slaapproblemen, eetstoornissen, verminderde energie, concentratieproblemen, en gevoelens van wanhoop. De ziekte duurt minimaal twee jaar en gedurende deze tijd blijven de klachten nooit langer dan twee maanden weg. In het DSM-IV is de aandoening ingedeeld bij de stemmingsstoornissen. Het verschil met klinische depressie ligt voornamelijk in de intensiteit van de symptomen, maar dat betekent niet dat er minder lijden bij te pas komt. Iemand met dysthymie is wel in staat sociaal en maatschappelijk te functioneren, maar de levenslust ontbreekt hierbij. De aandoening duurt ook langer dan een zwaar depressieve episode. Een depressie heeft namelijk een duidelijk afgrensbare periode i.p.v. een lange aaneengesloten periode. Dysthymie gaat niet samen met psychotische verschijnselen en is niet begonnen met een depressie.

Dysthymie heeft net als depressie een zware impact op iemands leven. Door een constant somber en neerslachtig gevoel waardoor de patiënt veel klaagt, sarcastisch wordt, humeurig en pessimistisch is, ervaren mensen in zijn omgeving de persoon meestal als somber, zuur, humorloos. Sociale contacten lijden er dus onder en dat kan tot een sociaal isolement leiden.

Dysthymiepatiënten zijn bij stress of schokkende ervaringen vatbaarder voor klinische depressie dan anderen. Als depressie zich naast dysthymie voordoet, spreekt men wel van een dubbele depressie.

Bron

En waarom nu echt?

Misschien een rare kop voor deze alinea. Het uit de taboesfeer trekken van dyshtymie is echt niet de enige reden dat ik hier aandacht aan besteed op mijn blog namelijk. Vorige week schreef ik al over mijn eetstoornis en daarvoor schreef ik al over mijn sociale angststoornis. In het artikel over mijn eetstoornis noemde ik al even dat ik ook gediagnosticeerd was met een depressieve stoornis. En dat is dus dysthymie. Ik had al wel het gevoel dat ik somberder was dan anderen, maar had toch ook niet het idee dat het een depressie was. Bij een depressie denk ik zelf toch sneller aan mensen die het leven echt niet meer zien zitten en dergelijke. En dat had ik dus niet. Ik heb nooit dergelijke gedachten gehad, merk alleen aan mezelf dat ik altijd erg zwaar aan dingen kan trekken. Dat ik altijd het negatieve zie in dingen en dat het positieve soms om de hoek komt kijken, maar dat weegt voor mij dan niet echt meer op tegen het negatieve. Ergens was het eerlijk gezegd wel een opluchting dat “het” nu een naam heeft, want ik kon op internet lezen over het ontstaan en weet ik het wat. Maar aan de andere kant is het ook weer zo’n hokje waar je dan in past.

Foto:  via Shutterstock

Het komt goed

Zoals ik in de voorgaande artikelen ook al aangaf krijg ik hulp bij het aanpakken van alles, dus ook bij het aanpakken van de dysthymie. Waarschijnlijk hangt het allemaal ook voor een deel met elkaar samen, dus als ik mijn eetstoornis onder controle heb, ga ik positiever naar mezelf kijken en over mezelf denken. Hierdoor kom ik dan meer ertoe om contacten met anderen te leggen doordat ik me zekerder voel. En dat geeft natuurlijk weer positieve energie om ook positief naar alles te kijken wat er gebeurt in het dagelijks leven.

Uitgelichte afbeelding: Foxy71 via Shutterstock

One response to “Dysthymie, wat is het?

  1. janny schreef:

    Go fo it !,,, je kunt het

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: