Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Liefde wijst de weg

op 30/01/2016

liefde

Liefde wijst de weg. Is dat zo? Kan je varen op de liefde? Kan zij je zeggen wat je moet doen in het leven? Welke keuzes je moet maken? Ik ga in dit artikel op zoek naar een antwoord voor mij.

Liefde is…

Liefde is een mooi woord. Het betekent onder andere oprechte en warme belangstelling. Maar wanneer spreek je van oprechte belangstelling? Of van warme belangstelling? Warme belangstelling is misschien wel gewoon als mensen interesse in je lijken te hebben en met je in gesprek gaan. Naar je willen luisteren of je tips kunnen geven en helpen bij het zoeken naar antwoorden. Maar wanneer is die warme belangstelling dan oprechte belangstelling? Kan je dat merken aan mensen? Ik denk het niet per se op het eerste moment, maar ik denk dat je pas later merkt dat belangstelling ook echt oprecht geweest is als de persoon waar je mee in gesprek was je later op wat voor manier dan ook laat merken dat hij of zij geluisterd heeft.

Liefde wijst de weg

Maar hoe kan de liefde jou de weg wijzen die je moet gaan? Misschien door datgene te doen wat voor jou goed voelt. Als de keuzes die jij maakt voor je gevoel de juiste zijn, dan denk ik dat je kiest uit liefde voor jezelf, je omgeving of wat dan ook. Dat is iets wat nooit zal verdwijnen. Zij is er in zoveel verschillende vormen dat het bijna onmogelijk is om te leven zonder liefde. Ik zou het in elk geval niet kunnen. Liefde van en voor mijn vrouw, mijn zoon, mijn ouders, schoonouders, mijn familie en alle andere mensen waar ik mee om ga. Want ja, ook zij geven indirect liefde. Niet op de manier waarop je liefde ervaart vanuit je ouders, partner of kind natuurlijk, maar toch zullen zij ook liefde geven. Al is het maar in enige vorm van respect voor jou.

Respect

Ja, ik denk dat je met respect hebben voor een ander leeft vanuit een gevoel van liefde. Immers, willen we niet allemaal dat we met respect benaderd worden door wie dan ook? Ik in elk geval wel. Ik vind het prettig om te merken dat ik gerespecteerd word door mensen waar ik mee in contact kom. Gerespecteerd om wie ik ben of om wat ik doe. Het gevoel krijgend dat ik mag zijn wie ik ben. Wanneer ik dat gevoel ervaar, dan voel ik me automatisch ook sterker om te doen wat ik moet doen of te zeggen wat ik wil zeggen. Terwijl, wanneer je het gevoel hebt niet gerespecteerd te worden, het ook lastiger wordt om jezelf te kunnen zijn. Althans, voor mij wel. Wanneer ik het gevoel heb niet gerespecteerd te worden, dan wordt ik al snel onzeker. Ga ik twijfelen of het aan mij ligt. En zelfs wanneer ik dan tot de conclusie kom dat het echt niet aan mij ligt, dan nog is dat gevoel van zekerheid minder sterk dan wanneer ik in een situatie ben waarin ik merk dat ik gerespecteerd wordt om wie ik ben.

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 4 d.d. 25 januari 2016, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

One response to “Overdenking | Liefde wijst de weg

  1. Sabine schreef:

    Mooi stuk. Leven zonder liefde kan bijna niet. Dat zou heel leeg zijn. Door de liefde voor en van mijn vriend, mijn familie en vrienden ben ik waar ik nu sta. Mensen steunen elkaar omdat ze om elkaar geven. En ja ook door liefde ergens anders gaan wonen, zoals ik heb gedaan, is een grote stap, maar het is een gevoel dat je hebt. Heel mooi eigenlijk. Je stukje over respect is ook zo mooi. Ik voel precies hetzelfde. Zonder dat respect voor wie ik ben is het leven een stuk moeilijker. Dan ben ik ook onzeker en gaan de dingen niet zoals ik wil. Sowieso als we met zijn allen elkaar wat meer met liefde zouden behandelen zou de wereld niet zo vol zijn met narigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: