Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking: Liefde als hoogste goed

op 15/10/2016

Liefde als hoogste goed. Als hoogste goed van wat? Van het leven? Van de zin van het leven? Van houden van? Liefde is een breed begrip. Maar wanneer spreek je nou van liefde als hoogste goed?

Wat is liefde voor mij?

Voor mij betekent liefde: onvoorwaardelijk houden van. Houden van mijn gezin, mijn familie, mijn huisdieren. Dat kan ook gelden voor bijvoorbeeld je werk of de mensen om je heen. Maar natuurlijk kan je niet van iedereen op dezelfde manier houden. En van sommige mensen houd je gewoon niet. Omdat ze je eens iets gedaan hebben waar je moeite mee hebt bijvoorbeeld. Maar toch voel ik voor menig mens om mij heen een soort van liefde. En zoals gezegd, dat is op verschillende manieren. Bij sommige mensen voel je je gewoon fijn, bij anderen voel je je veilig of je houdt een klein beetje of een heleboel van ze, voelt je geborgen. En van ieder van hen houd je op een andere unieke manier.

Verbinding

Hoe vaak hoor je niet de uitdrukking “liefde verbindt mensen?” In de media hoor ik hem bijvoorbeeld wel eens voorbij komen. En misschien is dat ook wel zo. Dat het mensen verbind. Dat dat is wat mensen samenbrengt en waar ieder mens behoefte aan heeft. Waar je niet zonder kunt. Je komt met mensen in verbinding omdat je van hen houdt. Of omdat jij en die ander van hetzelfde houden. Zoals in mijn geval bijvoorbeeld het koor of de TT in Assen. Omdat je vakantie viert op een bungalowpark waar je zelf graag komt en omdat je zoontje van Orry en friends houdt. Al dat houden van, de liefde voor muziek, voor racende motoren, het ontspannen in de natuur of de liefde voor die karakters, maakt dat je met mensen in verbinding komt die net als jij een liefde of passie ergens voor hebben. En door mijn liefde voor het bloggen kom ik in verbinding met jou, mijn lezer.

heart-471783_640

Gevoel

Liefde is een gevoel. Een gevoel dat je krijgt bij wat je doet, bij wie je ontmoet.  En je mag dat natuurlijk niet onderschatten. Het kan heel erg sterk zijn, maar soms moet de ook goed zoeken. In de omgang bijvoorbeeld met iemand waar je moeite mee hebt. Ook al deel je dan dezelfde interesse, toch kan het moeilijk zijn die liefde voor die gezamenlijke interesse dan te delen. Ook ik vind dat wel eens moeilijk. Het is dan zaak om door het gedrag heen te kijken wat maakt dat je moeite met iemand hebt en de liefde het hoogste goed te laten zijn. Dan kan je samen toch genieten van bijvoorbeeld muziek, terwijl je onderling misschien toch wat moeite met elkaar hebt. Maar de liefde voor muziek overwint dan.

Wanneer is voor jou de liefde het hoogste goed? Ik ben benieuwd naar je reactie.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: