Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Maatschappij | Mens en telefoon

op 09/11/2015
telefoon

Foto: hawkHD

Ik kan me er mateloos aan irriteren af en toe. Je bent met iemand in gesprek, of je bent ergens met mensen wat aan het eten. Heel gezellig natuurlijk… Behalve als de ander steeds maar met de telefoon in de handen zit. Vandaag schrijf ik hierover.

Heilig boontje

Laat ik voorop stellen dat ik ook geen heilig boontje ben. Het zal ook heus wel een keer gebeuren dat ik even snel wat check op mijn telefoon als er wat tegen mij gezegd wordt. Maar wanneer ik merk dat iemand me echt wat wil vertellen, of echt ergens mee zit ofzo, dan heb ik wel één en al aandacht voor die persoon. Want in een gewoon gesprek vind ik niet dat een telefoon hoort. Maar nogmaals, ook ik zal wel eens een telefoon in de hand hebben. Ook op bijvoorbeeld een verjaardag ofzo.

Gesprekken

Gesprekken voeren lijkt via de telefoon makkelijker dan in een persoonlijk gesprek. Op een telefoon kan je ook gesprekken voeren met meerdere mensen tegelijk in bijvoorbeeld een groepsapp, terwijl je daarnaast nog losse gesprekken met diverse personen hebt. Je kunt zelfs privé gesprekken hebben met iemand terwijl je met diezelfde persoon ook nog eens in een groep zit. Dat is dan misschien een voordeel van de telefoon, maar de echte momenten waarop je echt met elkaar in gesprek kunt komen verminderen hard. Momenten dat je een ander in de ogen aankijkt en een echt gesprek kunt voeren waarbij je samen informatie uitwisselt, je emoties kunt uiten en gewoon niet alleen verbaal maar ook non-verbaal kunt communiceren.

Aandacht

Dat is iets wat ik wel eens mis. Een beetje aandacht in een gesprek. Soms dan zeg ik iets tegen iemand en dan krijg je niet meteen een antwoord terug. Want, die persoon zit op de telefoon en is net even een berichtje aan het beantwoorden op Facebook of What’s app. Daphne kan dat ook heel goed. Maar wat ik dan nog het meest irritante vind is dat als ik haar vraag wat ik gezegd heb, ze het gewoon klakkeloos kan opnoemen. Dus ze luistert wel naar wat ik zeg. Maar dan zou het ook fijn zijn als er een antwoord komt.

In geval van nood…

Vorige week hadden we hier in Zuid-Limburg last van een grote stroomstoring. En toen merkte je eigenlijk pas echt hoe zo’n grote invloed de telefoon tegenwoordig in ons leven heeft. We stonden met een aantal buren op straat te praten over de stroomstoring en dergelijke. De telefoons hadden namelijk slecht tot geen bereik tot het netwerk, ongeacht bij welk netwerk je aangesloten was. Maar op dat moment kwam je dus wel echt met je buren in gesprek. Je moest wel naar buiten om met elkaar te kunnen communiceren en even snel iets opzoeken op internet was er niet bij. Dus kon de telefoon net zo goed binnen blijven liggen terwijl je gezellig met de buren kon kletsen. Maar zo leer je elkaar wel van een andere kant kennen dan starend naar dat schermpje.

Hoe belangrijk is jouw telefoon voor jou?


2 responses to “Maatschappij | Mens en telefoon

  1. mamma schreef:

    Mijn telefoon is hartstikke belangrijk kan ik veel foto’s zien van de kids in Limburg.

  2. Vlijtig Liesje schreef:

    Niet. Ik gebruik hem alleen om te bankieren en muziek te luisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: