Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking: Hoopgevend gedrag

op 08/10/2016

Hoopgevend gedrag, wat is dat? Het is een mooie aanhef boven de Weekbrief van het Apostolisch Genootschap, maar wanneer spreek je van hoopgevend gedrag? Wanneer ik de woorden hoopgevend gedrag los van elkaar hoor, komt er een boel in me op. Maar in combinatie is dat toch een heel stuk minder. En toch probeer ik voor mezelf vandaag een definitie van hoopgevend gedrag te vinden.

Te makkelijk

Het is natuurlijk heel makkelijk om te zeggen: “hoopgevend gedrag is gedrag dat hoop geeft.” En toch is het misschien een juiste uitleg van deze twee woorden, maar dan te makkelijk, want eigenlijk zegt het nog niet echt wat het voor jezelf betekent. Hoop geven, gedrag, mooie woorden die heel veel omvattend kunnen zijn. Kan je op latere leeftijd nog hoopgevend gedrag uitstralen? Is dat iets wat je kunt leren of moet dat met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten worden?

Gedrag

Tja, gedrag is natuurlijk datgene wat je doet in je leven. Alles hangt samen met hoe je je uit, wat je zegt, hoe je non-verbaal communiceert en hoe je je gedraagt in bijvoorbeeld het verkeer of op het internet. Ben je respectvol naar anderen toe, kom je zo over of kom je juist heel ander over dan dat jij denkt dat je op iemand over komt? Dat alles heeft te maken met gedrag. En dat krijg je voor een deel al mee in je opvoeding. Krijg je mee van je ouders, familie, vrienden, maar ook de omgeving waar je in opgroeit.

lego-568039_640

Hoopgevend

Wanneer zeg je dat iets hoopgevend is?  Voor mij is dat denk ik als ik zie dat ietss goed komt. Of dat de bedoeling van iets goed is. Of als ik zie dat Bjarne, nadat hij bijvoorbeeld eens niet heeft geluisterd of iets weigert, toch uiteindelijk iets gaat doen. Bijvoorbeeld als ik hem vraag om zijn speelgoed op te ruimen. Hij wordt dan eerst vaak boos, luistert niet of zegt gewoon “nee”. Of hij gaat ineens wel met zijn speelgoed spelen. Dat geeft soms een gevoel van irritatie bij mij. Ik vraag het toch normaal? Ik geef toch duidelijk aan wat ik wil? Maar het is dan wel hoopgevend dat Bjarne uiteindelijk toch zijn speelgoed op gaat ruimen. Misschien niet heel snel, en misschien niet alles, maar hij begint er wel mee. Bij mij geeft dat dan de hoop dat hij een volgende keer ook weer uiteindelijk zijn speelgoed opruimt. Of eerder gaat luisteren.

Vrede

Iets wat ook hoopgevend gedrag was voor mij in het nieuws afgelopen week was het vredesakkoord tussen de Farc en de regering van Colombia. Zij spraken naar elkaar uit dat ze willen stoppen met vechten, de strijdbijl willen begraven en in vrede met elkaar willen leven. Vrede na vier lange jaren . Dat geeft hoop dat het op andere plekken op aarde ook goed kan komen met de wereldvrede.

Welk gedrag is voor jou hoopgevend?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: